BizTripDude 24-09-2012 0
5/5

Ostra Matsal & Bar

Ibland ändrar man planerna i sista sekunden och i vissa få tillfällen, så blir de nya spontana planerna självaste definitionen av perfektionism.
Ostra Matsal & Bar blev en sådan spontan ändring som skulle imponera på mig och min vackra fru.
Vi hade egentligen inte mycket till förväntningar, eftersom vi hade avnjutit en bra frukost i samma matsal, eftersom vi var gäster på hotell Stureplan för 2 nätter. Frukosten var mycket bra, men det är mycket som skiljer en god kontinental hotell frukost och en riktigt, riktigt god gourmetmiddag.

Eftersom att vädret i Stockholm denna aftonen inte direkt bjöd in till dans för längre promenader till inbjudande kända stjärnkrogar, med regnet som vräkte ned utanför. Så planerna om wining and dining på känd restaurang på Östermalm ändrades till denna mysiga lilla lokal i källaren på Hotell Stureplan.
Vi möttes av en gemytlig, avslappnande och mycket trevlig stämning i restaurangen. Kort efter vår ankomst blev vi bemötta av en trevlig herre vid namn Johan Holmberg, som erbjöd oss att välja bord i lokalen.
Lokalens franska 20-tals tema kändes mycket behaglig och när öronen smektes av musiken från Herr Sinatra, så började man ana att vår afton kunde bli både avslappnande och trevlig.

Menyn erbjöd ett 4-5 antall förrätter, varmrätter och desserter som alla verkade väl genomtänkta, men eftersom jag ville ge min smakerfarenhet en utmaning så bad jag vår värd för kvällen, Johan H sitt råd om vad jag borde välja.

Valet föll till slut på en torskrygg som vilade på en bädd av skogskantareller. Min bättre halva gick för en klassisk Oxfile' Provencale, som vi intressant nog blev upplysta faktiskt är en helsvensk rätt, uppfunnen i Stockholm av en herre vid namn Julius Carlsson. Samma herre som för övrigt också var uppfinnaren och kompositören av den likaså kända rätten Wallenbergare.

Johan visade sig vara mycket kunnig inom mat, dryck och relaterad kuriosa, vilket visade sig vara användbart eftersom detta middagsparet var något mer svåra vid val av dryck till maten.
Vi erbjöds flera olika alternativ, beroende på val av maträtt och personlig smak, vilket slutligen uppskattades stort av sällskapet.

Maten lät vänta på sig, vilket skulle visa sig vara väl värt, eftersom det här uppenbarligen lagades mat av ren och ärlig kärlek.
Hovmästaren var ute en gång och påminde oss om att vi inte var glömda, men att oxfilen krävde lite längre tillagningstid än min torsk och vi ville väl ha våra rätter samtidigt- jomen självklart.
Jag har ingen problem att vänta på något gott, speciellt när man blir förklarad varför det tar tid.

Maten var mycket prydligt upplagd på tallriken, utan att verka för arrangerad. Torskryggen var rejält tilltagen och svävade på en till synes väl stekt kantarellbädd.
Torsken var mycket luftig och generös i smak, för att inte tala om kantarellerna som troligtvis är dom bästa jag smakat på. Här fick smaklökarna en revelj och inte bara vaknade till liv, utan höll sig alerta och vittnade sin ägare om hur fantastisk denna kulinariska upplevelse faktisk var.

Efter ett smakprov av min bordsdams oxfile provencale, insåg jag att det finns många sätt att laga till en oxfile på och Ostra Matsal & Bar hade precis visat oss ett sätt. Köttstycket var mycket saftigt och gav avnjutaren en kyss av ugnsbakad härlig smak.

Mitt val av dessert föll också efter noggrann diskussion med vår värd för kvällen på Creme' de Kardemumma, vilket kort och gott var en variant av Creme Brulee, med en inslag av kardemumma.
Valet visade sig vara utmärkt. Min mun bevittnade sig om den mest smakrika creme brulee variant jag någonsin upplevt i mitt visserligen inte allt för långa 35-åriga liv, men med en extensiv erfarenhet av god (och mindre god) restaurang mat.

Ett besök till Ostra Matsal & Bar är väl värt en ändring i planerna. Faktum är att det är väl värt att ersätta era middagsplaner långt innan ni har tänkt att avnjuta en härlig kulinarisk smakupplevelse av hög standard.

Det slår mig först efter vårt besök att denna restaurang har nyligen öppnat portarna under Johan Holmberg's regi, som inte bara varit privat kock åt Georg Bush och andra kända personer och kungligheter.
Johan Holmberg får gärna vara vår privata kock, när som helst igen.
Bilder
 

Kommentera

Annons
Osta Viagra Køb Viagra Danmark Köpa viagra på nätet Köpa viagra på nätet osta viagra netistä suomi Köp viagra Sverige Viagra kopen online zonder voorschrift in Nederland